Головна / Свята 2019 / Великий піст 2019. Меню на кожен день

Великий піст 2019. Меню на кожен день

У нашій країні з кожним роком все більше людей повертається до традицій предків. Вони починають вірити в Бога, ходити до церкви і дотримуватися православних канонів. Тому їм буде дуже цікаво дізнатися про Великий піст 2019 – меню на кожен день. Адже, давно відомо, що раціон харчування перед Великоднем особливий і містить ряд обмежень.

Загальні положення

Великий піст є найважливішим і строгим по відношенню до інших обмежень православної релігії. У 2019 це буде проміжок часу з 11.03.19 по 27.04.19. Він призначений для того, щоб кожен мирянин зміг очиститися перед головною подією християнського року – Великоднем. У дні посту накладається заборона на скоромну їжу. Правда, в деякі дні посту дозволяється вживання риби та ікри: Вербна неділя Благовіщення.

Харчування по днях тижня

Церковний устав передбачає наступний режим харчування протягом посту: В перший і останній тижні пост найсуворіший. У цей період не дозволяється вживання скоромної їжі, а також накладаються обмеження на спосіб приготування пісних страв. Їсти дозволяється тільки у вечірній час, за винятком вихідних днів. Протягом їх виключається тільки сніданки. В цілому це виглядає так: по понеділках середах і п’ятницях дозволяється тільки сира їжа, без рослинного масла; по вівторках і четвергах дозволяється тепла їжа, однак, без масла; в суботні та недільні дні дозволяється тепла їжа з маслом. Дозволяється вживання невеликої кількості вина, за винятком суботнього дня останнього тижня; також в п’ятницю останнього тижня забороняється вживання будь-якої їжі; деякі миряни, починаючи з п’ятниці останнього тижня, взагалі відмовляються від їжі до самого Великодня. Як відбувається живлення в інші дні посту, дає уявлення таблиця наступного розділу.

Календар харчування

  1. для мирян 11.03.19
  2. відсутність їжі 12-15.03.19
  3. тільки пісні сирі продукти 16,17.03.19
  4. теплі пісні продукти і вино 18,20,22.03.19
  5. сироїдіння 19,21.03.19
  6. теплі пісні продукти 23,24.03.19
  7. теплі пісні продукти з вином 25,27,29.03.19
  8. сироїдіння 26,28.03.19
  9. теплі пісні продукти без масла 30,31.03.19
  10. теплі пісні продукти з маслом і вином 01,03,05.04.19
  11. сироїдіння 02,04.04.19
  12. теплі пісні продукти з маслом 06,07.04.19
  13. теплі пісні продукти з маслом і вином На Благовіщення (07.04.19) можна спробувати рибу. 08,10,12.04.19
  14. сироїдіння 09,11.04.19
  15. теплі пісні продукти з маслом 13,14.04.
  16. теплі пісні продукти з маслом і вином 15,17,19.04.19
  17. сироїдіння 16,18.04.19
  18. теплі пісні продукти з маслом 20.04.19
  19. теплі пісні продукти з маслом + ікра і вино. 21.04.19
  20. теплі пісні продукти з маслом і вином 22,25.04.19
  21. сироїдіння 26.04.19
  22. відмова від їжі 27.04.19

Пісні рецепти

Одним з найбільш поширених продуктів під час посту є картопля. З нього можна зробити масу пісних страв: картопляний суп; деруни; зрази; рагу з іншими овочами; картопляні коржі; запіканку і т.п.

Картопляний суп

продукти:

  • капуста – 500гр .;
  • картопля – 1 кг .;
  • гриби – 250 гр .;
  • цибуля – одна цибулина;
  • часник – 2 зубки;
  • соняшникова олія – ??100 гр .;
  • борошно – 3 ст. л .;
  • лимонна кислота;
  • перець, сіль та інші спеції за смаком.

приготування:

  1. Відварюємо картоплю.
  2. Смажимо гриби на соняшниковій олії з додаванням цибулі.
  3. Обсмажуємо борошно з додаванням грибного соусу, олії, спецій і лимонної кислоти.
  4. Крупно режим капусту і обдаємо окропом.
  5. У глибоку жаровню викладаємо шарами послідовно: капусту, картоплю, гриби.
  6. Заливаємо все соусом.
  7. Запікаємо в духовці протягом 30 хв.
  8. Перед подачею додаємо подрібнений часник.

Пісні голубці

продукти:

  • квашена капуста – 1 качан;
  • рис – 1 склянка;
  • морква – 1шт .;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт .;
  • томатна паста – 1 ст. л .;
  • томатний сік – 200 мл .;
  • рослинне масло – 3 ст. л.
  • кріп, петрушка, лавровий лист;
  • сіль, спеції за смаком.

приготування:

  1. Замочити качан кислої капусти в воді.
  2. Відокремити листя і промити.
  3. Нарізати цибулю кубиками.
  4. Натерти моркву на крупній тертці.
  5. Змішати з луком і томатною пастою і пасерувати на рослинній олії.
  6. Додати рис, воду і тушкувати 10 хвилин.
  7. Дати начинці охолонути.
  8. Розрізаємо капустяне листя навпіл, і загортаємо в них охолоджену начинку.
  9. Беремо глиняні горщики і укладаємо їх дно капустяним листям.
  10. Додаємо туди голубці, лавровий лист, перець і накриваємо знову все капустяним листям.
  11. Розміщуємо горщики в духовку з температурою 200 градусів і запікаємо три години.

Мамалига

продукти:

  • кукурудзяна крупа -200 гр .;
  • оливкова олія – ст. л .;
  • сіль, перець, спеції за смаком.

приготування:

  1. Засипаємо крупу в казан.
  2. Заливаємо кип’яченою водою.
  3. Додає масло, сіль, спеції.
  4. Ставимо в духовку на годину.

Салат з авокадо

продукти:

  • авокадо – 3 шт .;
  • шпинат – пучок;
  • апельсин – 1шт .;
  • червоний ріпчаста цибуля – половинка цибулини;
  • оливкова олія – 1 ст. л .;
  • насіння гарбуза – одна жменю.

приготування:

  1. Нарізати авокадо і апельсин кубиками.
  2. Крупно порвати шпинат.
  3. Нарізати дрібно цибулю.
  4. Змішати всі інгредієнти і заправити оливковою олією.
  5. Сіль і перець за смаком.

Дивіться ще

Католицька паска 2019

Католицький Великдень – головне релігійне свято, яке з давніх-давен відзначається в країнах Старого Світу і …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *